Věděli jste, že Vám mohou reklamní předměty v účetnictví pomoci přinést zajímavý způsob jak ušetřit peníze? Je však důležité při nákupu reklamních předmětů najít výhodnou cenovou nabídku. Náklady na pořízení předmětů však lze zásadním způsobem snížit tak, že v případě dodržení zákonem stanovených podmínek nebudete z předmětů muset odvádět DPH. Ušetříte také, pokud využijete možnosti náhradního plnění.

OPTIMALIZACE DAŇOVÉHO ZATÍŽENÍ

REKLAMNÍ PŘEDMĚTY JAKO UZNATELNÝ DAŇOVÝ ZÁKLAD

Víte, že si za určitých podmínek můžete náklady na reklamní předměty odečíst z daní? Ano, je to opravdu možné. Podle § 25 odst. 1 písm. t) zákona o daních z příjmů je však možné uplatnit jako daňový náklad pouze takové dárky, které splňují následující kritéria:

  • Dárek musí nést firemní identitu – tedy být označen názvem společnosti, značkou nebo názvem výrobku či služby. Toto označení musí být přímo na samotném předmětu, případně na jeho obalu.

  • Cena reklamního dárku nesmí přesáhnout 500 Kč bez DPH za kus. Do této částky se počítá nejen samotná pořizovací cena, ale i náklady na potisk, balení a dopravu.

Dříve patřily mezi daňově uznatelné dárky také produkty, které nejsou předmětem spotřební daně s výjimkou tichého vína. Tedy dárkem mohlo být například nešumivé (tiché) bílé nebo červené víno. Toto však od 1. 1. 2024 již neplatí a víno tak nelze považovat za reklamní dárek a tudíž ani nárokovat si odpočet DPH.

Reklamní předměty Mercedes-Benz
POZOR! PLATÍ JINÁ PRAVIDLA

DÁRKY PRO ZAMĚSTNANCE

Pokud obdarováváte zaměstnance a zároveň:

  • neúčtujete podle zvláštního právního předpisu (kolektivní smlouva, vnitřní předpis firmy, atp.) a zároveň,
  • danou věc nelze považovat za pracovní pomůcku,

je tento dar vaším nedaňovým nákladem. Proč? Jednoduše proto, že neslouží pro ekonomickou činnost podniku, a to bez ohledu na to, zda nese firemní označení.

Dárky pro zaměstnance jsou tedy daňově uznatelné pouze v případě, že je lze považovat za pracovní pomůcky a jejich hodnota nepřesahuje 500 Kč (navíc nemusí být ani označeny logem).

REKLAMNÍ PŘEDMĚTY

NÁROK NA ODPOČET DPH

Pokud jste plátcem DPH jistě vás bude zajímat, zda máte v případě nákupu reklamních dárků nárok na odpočet DPH. Touto problematikou se zabývá zákon o DPH podle § 72 odst. 4), který nedovoluje nárok na odpočet DPH u nákladů na reprezentaci – až na výjimku podle § 13 odst. 7 písm. c), kde zákon tento nárok povoluje za předpokladu, že:

  • Dárek souvisí s ekonomickou činností podniku nebo jde o bezúplatné obchodní vzorky.
  • Hodnota dárku nepřesahuje 500 Kč bez DPH.

Zároveň platí, že dary, které splňují tyto dvě podmínky nemusí být označeny obchodním jménem nebo ochrannou známkou poskytovatele a mohou být předmětem spotřební daně – na rozdíl od pravidel pro daňovou uznatelnost nákladů.

SPLNĚNÍ POVINNÉHO PODÍLU

FINANCOVÁNÍ PROSTŘEDNICTVÍM NÁHRADNÍHO PLNĚNÍ

Další zajímavou možností, jak využít firemního rozpočtu na nákup propagačních materiálů a zároveň ušetřit na výdajích směrem do státní kasy, je takzvané náhradní plnění. Náhradní plnění lze uplatnit například při nákupu pracovního či reklamního textilu a můžete tak díky tomu splnit takzvaný povinný podíl. Pokud zaměstnáváte více než 25 zaměstnanců, máte ze zákona povinnost zaměstnávat osoby zdravotně postižené (OZP), a to v poměru 4 % k celkovému počtu zaměstnanců. V případě, že OZP nezaměstnáváte, musíte odvádět poplatek do státního rozpočtu. Existuje však možnost se tomuto poplatku vyhnout, a to nákupem zboží či služeb u firem, které zaměstnávají více než 50 % OZP. A tuto možnost při nákupu reklamních předmětů nabízíme.

POTŘEBUJETE PORADIT?

    JMÉNO A PŘÍJMENÍ (povinné)

    E-MAIL (povinné)

    TELEFON (povinné)

    Vaše zpráva


    Odesláním poptávky souhlasíte se zpracováním osobních údajů pro kontaktování.

    +420 315 810 820